Lillevollen Barnehage

Mange barn har for små sko

I følge dagbladet.no (02.05.11) har sju av ti barn for små utesko. Hele ni av ti barn har for små innesko.

 

Barn sier ofte ikke ifra hvis skoene er blitt for små, de kjenner det ikke på samme måte som voksne. Foreldre må følge nøye med at alt av skotøy er i passe størrelse. Skoene må heller ikke være for store. For små eller store sko, gjør at barna trår feil. Sjekk skoene annenhver måned, er anbefalingen. Sko skal ikke arves!

 

I barnehagen ser vi at for store sko er en plage for barna. De hemmes i leken, og det blir vanskeligere å være fysisk aktiv. Det er ikke lett å springe fort i for store sko! Det trenger heller ikke være økonomisk å kjøpe for store sko, for ofte er skoene utslitte når barnet endelig vokser inn i dem.

 

Man må måle foten og skoen innvendig, ta evt ut sålen og mål den. Skoen bør være 1,2 cm lengre enn foten. ”Foten skal være sjefen, ikke skoen”, sier barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen til dagbladet.no

 

Skoene bør ha en fast, men ikke stiv hælkappe, foten trenger støtte.  Er hælkappen for myk, kan barnet begynne å gå skeivt. En god innesko kan være lurt, men da må det ikke være myke tøfler eller crocs. Sandaler med god hælkappe er det beste.

 

Bruun Haugen anslår at 20-30 prosent av barn har skjeve føtter, noe som igjen kan gå ut over ryggen. Det skyldes ikke bare dårlige sko, men også at barn er mer stillesittende enn før. Føtter og muskulatur trenger stimulering og trening, derfor er uteleken så viktig. Barn bør leke ute, ikke bare i barnehagen, men også på ”fritida”.


TI BUD FOR KJØP AV BARNESKO:
Kilder: Fotguiden, barnefotter.com og barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen

  • Ta med barnet i butikken: Dermed kan skoene prøves før dere kjøper dem. Den samme størrelsen kan være forskjellig fra merke til merke.
  • Sjekk lengden: Ta ut sålen inne i skoen og sett barnets fot på den. Det skal være 12 millimeter å gå på.
  • Sjekk bredden: Pass på at skoen også passer i bredden. Noen barn har smale føtter, andre har brede.
  • Ikke kjøp for store sko: De sitter ikke ordentlig på, og gjør at barnet lett kan snuble.
  • Stiv hælkappe: Noe av det viktigste med en barnesko, er at den har en god hælkappe som gir foten støtte. Sjekk om hælkappen er stiv ved å trykke på begge sider av den. Den skal ikke gi etter. At barnet har gode sko med støttende hælkappe, er ikke bare viktig når de er små, men i hele vekstperioden.
  • Mellomhard såle: Sålen må ikke være helt hard, men heller ikke så myk at du får vridd den rundt.
  • God bevegelse foran: Det eneste stedet hvor foten skal være stiv, er ved hælen. Forfoten skal ha god bevegelighet.
  • Kjøp sko om ettermiddagen: Føtter har en tendens til å hovne opp i løpet av dagen.
  • Velg sko som ventilerer godt: Barn er aktive, og blir lett klamme på føttene.
  • Bytt sko ofte: Barn vokser fort. Du må regne med å kjøpe flere par sko i løpet av samme sesong. 


«Tilbake